Welke aansprakelijkheidsrisico’s heb je eigenlijk als ICT-ondernemer?

Ondernemen is kansen zien en die benutten. Daar krijg je energie van. Toch is het slim om zo nu en dan ook stil te staan bij de risico’s van het vak. Alleen dan kun je verantwoord ondernemen. Daar helpen wij je graag bij. Daarom zetten we de aansprakelijkheden waar je rekening mee moet houden voor je op een rij. 

Je denkt: dat zal mij niet gebeuren. Maar bij onze juridische helpdesk zien we het af en toe helaas toch misgaan. Als ondernemer kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade aan anderen. Naast de verantwoordelijkheid van je bedrijf, producten en diensten, ben je al snel ook aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door fouten van je medewerkers. Als ondernemer loop je dus risico. Een flinke schadeclaim kan er zelfs voor zorgen dat je bedrijf failliet gaat. Dat wil je voorkomen. Gelukkig kun je zelf veel doen om de risico’s te beperken. We beginnen bij het begin: met welke aansprakelijkheden moet je rekening houden als ICT-ondernemer? 

Alles over bedrijfsaansprakelijkheid 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade aan spullen (materiële schade) of personen (letselschade) die veroorzaakt is door jezelf, je medewerkers, je bedrijf of je producten of diensten. Dat heet bedrijfsaansprakelijkheid. Kort door de bocht gaat het hierbij om schade aan zaken of personen. 

De grootste misvatting? Ondernemers denken vaak dat deze schade door een verzekering die je als privé-persoon bent aangegaan, wordt gedekt. Dat is niet zo. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die je veroorzaakt tijdens je werk. 

Alles over beroepsaansprakelijkheid

Je kunt ook door jouw acties tijdens de uitvoering van je werkzaamheden schade aanrichten die financieel grote gevolgen kan hebben. Zo kun je een programmeerfout maken, kan een bug in je software ervoor zorgen dat het systeem van je klant er een dag uit ligt of kun je een verkeerd advies geven. Een zogeheten beroepsfout kan leiden tot schade en daarvoor kun je aansprakelijk gesteld worden. Deze schade is meestal financieel en wordt daarom ook wel vermogensschade genoemd. Zo kan je klant inkomsten mislopen, een boete krijgen of reputatieschade oplopen. Bij beroepsaansprakelijkheid heeft de schade dus altijd direct te maken met de uitoefening van je werkzaamheden. 

Hoe nauwkeurig je ook werkt, je loopt altijd het risico dat jij of je medewerkers een beroepsfout maken.  

Aansprakelijkheid en je privévermogen

Als je aansprakelijk wordt gesteld, denk je misschien wel als eerste aan de gevolgen voor je privévermogen. Maar in hoeverre ben je eigenlijk privé aansprakelijk? Dat heeft alles te maken met de rechtsvorm van je bedrijf. Heb je een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF)? Dan ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Schuldeisers mogen dan beslag leggen op je persoonlijke bezittingen. Denk aan je huis of spaargeld.  

Heb je een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, zoals een besloten vennootschap (BV)? Dan is de rechtspersoonlijkheid, in dit geval de BV, aansprakelijk. Dit betekent echter niet dat je privévermogen volledig is afgeschermd. In bepaalde gevallen, zoals bij wanbeleid, kan de rechter oordelen dat je toch privé aansprakelijk bent. Een losse bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering biedt hier dekking voor. 

Aansprakelijkheid voorkomen? 

Wij willen jou nóg beter laten ondernemen. Daarom willen we je ook laten nadenken over hoe je risico’s als ondernemer verantwoordelijk kunt managen. In samenwerking met onze partner Aon – onafhankelijk adviseur in risicomanagement – publiceren we de komende weken content rondom aansprakelijkheid. Wil je na het lezen van deze blog meer weten over het onderwerp aansprakelijkheid? Wil je weten hoe je aansprakelijkheid kan voorkomen? Of heb je andere vragen? Houd onze kennisbank dan in de gaten voor een handige checklist of stel je vragen tijdens ons online webinar.


Deel via:

Gerelateerde artikelen

Voorkom schijnzelfstandigheid: controleer zzp-contracten vóór 1 januari 2025

Over krap een maand is het zover. Met ingang van 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid....
Contracten & voorwaarden

Zakendoen in de VS: hier moet je op letten

Denk jij erover om met jouw bedrijf de stap naar de Amerikaanse markt te maken? Dat is een begrijpelijke gedachte,...
Contracten & voorwaarden

Mediation als oplossing bij een IT-conflict

Wat als het mis gaat in de samenwerking met de klant? IT-projecten kunnen onder druk staan ​​of zelfs ontsporen door…
Contracten & voorwaarden