De sterke positie van onze digitale infrastructuur vraagt om blijvende aandacht

Nederland heeft een digitale infrastructuur waar we trots op mogen zijn. Maar deze toppositie staat ook onder druk. Zo blijkt uit de Staat van de Digitale Infrastructuur die minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Net als de minister ziet NLdigital dat de baten van digitalisering – en de digitale infrastructuur die daarvoor nodig is – te veel als vanzelfsprekend worden gezien.

Een robuuste digitale infrastructuur, waaronder telecombedrijven, internetknooppunten, zeekabels, datacentra en cloudaanbieders, is cruciaal voor het Nederlandse vestigings- en ondernemersklimaat. En een belangrijke randvoorwaarde voor het benutten van de maatschappelijke en economische kansen van nieuwe technologieën, zoals AI. Het is daarom goed dat er met de Staat van de Digitale Infrastructuur, op basis van onafhankelijke onderzoek door Ecorys, nu een goed gekwantificeerd beeld is van de omvang en footprint van de digitale infrastructuur in Nederland.

De stand van zaken

Het ministerie van EZK heeft voor het eerst onafhankelijk onderzoek gedaan naar de stand van zaken in Nederland. De inzichten? Internet voor consumenten en digitale toepassingen voor bedrijven zijn vrijwel altijd snel en onverstoord beschikbaar. De digitale infrastructuur draagt met 24,2 miljard euro jaarlijks fors bij aan onze economie en zorgt samen met toeleveranciers voor zo’n 200.000 banen. De bijdrage aan de digitalisering van andere bedrijfstakken en organisaties is nog veel groter.

De digitale infrastructuur neemt ondanks deze grote economische bijdrage, maar weinig fysieke ruimte in en heeft een beperkte footprint. De sector verbruikt – ondanks dat deze 24/7 in bedrijf is – bovendien minder dan 1% van alle energie.

Reactie NLdigital

Wij zijn blij dat het ministerie van EZK dit onderzoek heeft laten uitvoeren. Het is fijn dat de waarde en impact van de digitale infrastructuur goed in beeld is gebracht én tegelijkertijd in positief perspectief is geplaatst ten opzichte van andere sectoren. De digitale sector ontwikkelt zich razendsnel. Op technologisch vlak, en op maatschappelijke vlak. Daarom adviseren wij de digitale economie te blijven monitoren met behulp van het periodiek bijwerken van de Staat van de Digitale Infrastructuur.

Deze analyse vraagt bovendien om een visie en opvolging van het nieuwe kabinet. Het hebben van zo’n sterke positie is niet vanzelfsprekend en vereist een actieve samenwerking met de markt aan kennis, kansen en kaders voor de digitale economie en digitale infrastructuur.

Meer weten? Bekijk de infographic en publicatie Staat van Digitale Infrastructuur hieronder.


Deel via:

Het laatste nieuws

Handige ‘wie doet wat’ kabinet-Schoof

Met de komst van het nieuwe kabinet-Schoof hebben we een uitgebreid overzicht samengesteld van alle bewindspersonen die van invloed zijn op de digitale sector. Dit overzicht omvat zowel staatssecretarissen als ministers, en is bedoeld als een gids om u te helpen navigeren door het landschap van digitale beleidsvorming en regelgeving.
Politiek & wetgeving

Reminder! Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Bedrijven en instellingen investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers. VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld bedrijven en instellingen precies daarin steken.
Opleiding & arbeidsmarkt

NLdigital reageert op Nederlandse NIS2-implementatiewet

NLdigital heeft een reactie verstuurd op de consultatie van de Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de NIS2-richtlijn.
Cybersecurity

Gezamenlijk persbericht: Omgevingsdiensten en datacenters tekenen gezamenlijke aanpak voor energiebesparing servers

Het energiegebruik van servers in datacenters gaat omlaag. Op 27 juni, tijdens Nationale Energiedag, tekenen vertegenwoordigers uit de datacenterbranche voor...
Duurzaamheid

Europese verkiezingsprogramma’s: meer aandacht voor digitalisering

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity