Dringende oproep aan politiek: wacht niet langer met Europees Herstelfonds
Alle Europese landen hebben nu een aanvraag gedaan op het Europees Herstelfonds (het Europese Recovery and Resilience Facility (RFF)). Behalve Nederland. Hierdoor laten wij kansen liggen. Terwijl alle andere landen al aan het investeren zijn. Onze dringende oproep aan de politiek is dan ook: wacht niet langer, ga nu aan de slag met de aanvragen uit het Europees Herstelfonds!
De tijd dringt
Het kabinet heeft de economische gevolgen van de Coronapandemie kunnen uitstellen. Maar nu zowel de steunmaatregelen als de NOW stoppen, moet de politiek écht iets doen om de gevolgen van faillissementen en veranderende markten alsnog op te vangen. Goede ideeën hiervoor liggen al veel te lang te wachten op mogelijk geld uit het Europees Herstelfonds. En de tijd dringt! Allereerst is er natuurlijk tijd nodig voor de aanvraag, goedkeuring en toekenning. Ook belangrijk: een van de voorwaarden van de EU is dat de projecten gerealiseerd worden vóór 2026. Dit wordt steeds lastiger, als de politiek de aanvraag blijft uitstellen.
Welke kansen laten we liggen?
NLdigital heeft met vele partners en ministeries gewerkt aan voorstellen voor hoge snelheid internetverbinding voor elk huishouden, opschaling van succesvolle regionale projecten voor bij- en omscholing in de ICT-sector en innovatieve oplossingen die het energieverbruik van ICT in datacenters sterk kan laten dalen. Deze voorstellen liggen al maanden op de plank. NLdigital vindt dat Nederland nú moet investeren in een duurzame digitale toekomst. We vragen om subsidie uit het Europees Herstelfonds voor het volgende:
Heel snel internet voor elk huishouden
Er zijn circa 20.000 adressen in Nederland waar een snelle internetaansluiting (nog) niet mogelijk is. Dit zijn geïsoleerde of moeilijk te bereiken adressen. Je kunt hier niet tegen realistische kosten internet aanleggen. Met steun uit het Europees Herstelfonds kunnen marktpartijen zorgen dat dit buitengebied wél een snelle internetverbinding krijgt. En dit is in onze digitaliserende samenleving harder nodig dan ooit. We wezen hier eerder ook op in een brief aan de informateur. Ons plan draagt bij aan de beleidsprioriteiten van het Europees Herstelfonds: 1. groeipotentieel/sociale of economische weerbaarheid, 2. digitalisering/groene transitie en digitale inclusie en 3. werkgelegenheid.
36.000 extra ICT’ers opleiden
De krapte op de ICT-arbeidsmarkt is nog nooit zo groot geweest als nu. Corona bracht de digitalisering in een nieuwe stroomversnelling waardoor de behoefte aan ICT’ers en werknemers met digitale vaardigheden nog meer is toegenomen. Er bestaan al vele regionale initiatieven en publiek-private samenwerkingen die zich inzetten voor om- en bijscholing. Wij willen dat de bewezen succesvolle initiatieven kunnen uitbreiden. Met steun uit het Europees Herstelfonds kunnen we 36.000 extra ICT’ers opleiden en daar nog 4.000 extra bedrijven bij betrekken.
De digitale transitie geeft gouden kansen om óók te verduurzamen
Onze digitale oplossingen helpen andere sectoren te verduurzamen. Maar ook efficiënter omgaan met de (groene) energie in de eigen sector is belangrijk voor de klimaatdoelen. Daarom willen we meer onderzoek en toepassing van nieuwe technologische doorbraken die het energieverbruik van ICT ontkoppelen van de sterke datagroei. Dit is ook de focus van het LEAP-project waar wij partner van zijn. Wij vragen – mede namens de andere partners – steun uit het Europees Herstelfonds om het succesvolle initiatief LEAP op te schalen. Er ligt een unieke kans om als Nederland gidsland te worden op het gebied van duurzame digitale infrastructuur.