Eerste analyse Regeerprogramma

Veelbelovende aanknopingspunten

Het nieuwe regeerakkoord, gevormd door de coalitie van de PVV, BBB, VVD en NSC, zet stappen op het gebied van digitalisering. De aandacht op technologische innovatie blijft groot. Deze partijen hebben prioriteiten gesteld in de domeinen van digitale vaardigheden, cybersecurity en investeringen in onderzoek, om Nederland toekomstbestendig te maken. Opmerkelijk en positief is dat digitalisering overal wordt genoemd als oplossing voor het verhogen van de arbeidsproductiviteit.

Plan van aanpak voor groene en digitale banen

Er is veel aandacht voor de huidige arbeidsmarktkrapte. Waarbij uitgelicht wordt dat het actieplan groene en digitale banen van het vorige kabinet voortgezet wordt. Dit is zeer positief, omdat dit onderstreept dat het kabinet prioriteit geeft aan het oplossen van de krapte op de ICT-arbeidsmarkt. Cruciaal hierbij is dat in het regeerakkoord staat dat publiek private samenwerkingen voor de ICT-arbeidsmarkt opgeschaald gaan worden. Dit is in lijn met het plan van de HCA-ICT en onze inzet hierop. Het is dan ook mooi dat dit expliciet in het regeerakkoord benoemd wordt.  

Kennismigratie

Het nieuwe kabinet blijft inzetten op hoogwaardige kennismigratie, wat van meerwaarde is voor de Nederlandse concurrentiekracht. Het regeerakkoord stelt ook letterlijk dat “Kennismigratie van essentieel belang is voor de kenniseconomie”. Dit erkennen wij ook, omdat wij zien hoe belangrijk buitenlands talent voor onze digitale sector is. We zijn dan ook blij om te zien dat de expat regeling niet afgeschaft wordt. Wel zijn we waakzaam op verdere versobering.  

⁠Fiscale ondernemersagenda

Het kabinet zet een sterk ondernemingsklimaat hoog op de agenda. Waarbij er veel aandacht is voor het verminderen van regeldruk, creëren van stabiliteit, en worden enkele fiscale regelingen teruggedraaid. Zoals de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, de afschaffing inkoop eigen aandelen en de verlaging van de renteaftrekbeperking vpb naar 25%.  

Ook belooft het kabinet meer te gaan investeren in innovatie en spreekt het de ambitie uit om in 2030 3% van het BBP uit te geven aan publieke en private investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D). Wij ondersteunen deze ambitie van harte, maar zijn wel benieuwd hoe het kabinet dit wil realiseren.  

Duurzaamheid

De klimaatdoelen blijven overeind, investeringen in duurzame energie (en kernenergie) gaan door en de aanpak van netcongestie krijgt nog meer prioriteit. Het slimmer gebruiken van het stroomnet vraagt om meer digitale toepassingen. Positief dat nu expliciet wordt benoemd dat digitalisering deel is van de oplossing, waarbij er uiteraard oog moet zijn voor cybersecurity. 

Ook circulariteit, hergebruik en kritieke grondstoffen staan op de agenda, met het plan voor aanleggen van reserves voor kritieke grondstoffen. Hierbij wordt gekeken naar de mogelijkheid van een Europees stelsel onder de Critical Raw Materials Act (CRMA). We lezen hierin dat de inzameling, herinzet en hoogwaardige recycling van ICT hardware nog belangrijker wordt. 

Digitalisering binnen de overheid

Het kabinet ziet in dat voor een beter bestuur digitalisering fundamenteel is. Zo stelt het regeerakkoord dat de digitale basis-infrastructuur versterkt moet worden en de informatie huishouding verbeterd. Om een gezamenlijke overheidsaanpak te realiseren, wordt een Nederlandse digitaliseringsstrategie ingezet. Dit onderstreept hoe belangrijk digitalisering binnen de overheid is, maar maakt ook duidelijk dat er nog veel vooruitgang te boeken is. Als digitale sector nemen we graag het voortouw om samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken naar de beste oplossingen te zoeken. 

Hoe verder?

De komende regeerperiode biedt een uitstekende kans om Nederland verder te ontwikkelen in de digitale transformatie. Wij blijven ons inzetten om hieraan bij te dragen en dit verder vorm te geven. 

Blijf onze website óf LinkedIn volgen voor updates over politieke ontwikkelingen en de impact daarvan op de digitale sector. 


Deel via:

Het laatste nieuws

Hoe kan de digitale sector zelf bijdragen aan het toekomstige energiesysteem?

Digitalisering en verduurzaming zijn de twee grote transities van deze tijd. Waar deze samenkomen, wordt het extra interessant. Veel bedrijven...
Politiek & wetgeving

Prinsjesdag 2024: Wat betekent het voor de digitale sector?

Op Prinsjesdag 2024 presenteert het kabinet-Schoof het nieuwe regeerakkoord en de Miljoenennota 2025. We zetten een aantal opvallende zaken op...
Politiek & wetgeving

NLdigital presenteert Privacy Academy: praktische AVG-training voor MKB-verwerkers

Met de komst van het nieuwe kabinet-Schoof hebben we een uitgebreid overzicht samengesteld van alle bewindspersonen die van invloed zijn op de digitale sector. Dit overzicht omvat zowel staatssecretarissen als ministers, en is bedoeld als een gids om u te helpen navigeren door het landschap van digitale beleidsvorming en regelgeving.
Politiek & wetgeving

Handige ‘wie doet wat’ kabinet-Schoof

Met de komst van het nieuwe kabinet-Schoof hebben we een uitgebreid overzicht samengesteld van alle bewindspersonen die van invloed zijn op de digitale sector. Dit overzicht omvat zowel staatssecretarissen als ministers, en is bedoeld als een gids om u te helpen navigeren door het landschap van digitale beleidsvorming en regelgeving.
Politiek & wetgeving

Reminder! Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Bedrijven en instellingen investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers. VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld bedrijven en instellingen precies daarin steken.
Politiek & wetgeving