Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Digitalisering speelt een steeds prominentere rol in ons dagelijks leven, mede daarom is het cruciaal dat overheden hun aanbestedingspraktijken aanpassen om effectief met deze veranderingen om te gaan. Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte. Deze workshop bracht verschillende belanghebbenden samen om te bespreken hoe anders samenwerken tussen overheid en markt de weg kan vrijmaken naar een succesvolle digitale overheid.

Sessie-innovatief-aanbesteden

Achtergrond

De traditionele aanbestedingspraktijken hebben vaak als struikelblok gediend voor succesvolle ICT-projecten binnen de overheid. Alfredo Molina van ICTU en Digicampus bood tijdens de bijeenkomst een historisch overzicht van hoe deze praktijken zijn ontstaan. Het werd duidelijk dat er behoefte is aan een verschuiving naar meer innovatieve aanbestedingsmethoden om de uitdagingen van de moderne digitale wereld aan te gaan.

Inzichten en discussies

Rolf Zeldenrust van PIANOo deelde inzichten over de mogelijkheden van innovatief aanbesteden en benadrukte de rol ervan bij het behalen van maatschappelijke doelstellingen. Hij liet zien dat er al veel mogelijk is op dit gebied en dat het tijd is om deze benadering breder toe te passen. John van Dijk van de VNG bracht de politieke realiteiten onder de aandacht en benadrukte de noodzaak van een zekere risicobereidheid om innovatieprojecten te laten slagen. Deze verschillende perspectieven zorgden voor een levendige discussie onder de 45 deelnemers (vertegenwoordigers van overheid, wetenschap en bedrijfsleven).

Sessie innovatief aanbesteden

Conclusie

Het is duidelijk geworden dat innovatief aanbesteden een essentiële rol kan spelen bij het creëren van een succesvolle digitale overheid. De bijeenkomst benadrukte dat er nog veel te winnen valt op dit gebied. Het is niet alleen een kwestie van technische vooruitgang, maar ook van een verandering in de manier waarop overheden en bedrijven met elkaar samenwerken. Het is een stap in de richting van meer flexibiliteit, efficiëntie en innovatie binnen de overheid.

Aanbevelingen en oproep tot actie

Tijdens de bijeenkomst werd ook een paper over innovatief aanbesteden gelanceerd, waarin concrete aanbevelingen werden gedaan voor het aanbesteden van innovatieve producten en diensten. Een belangrijke oproep in het paper was de behoefte aan een experimenteeragenda voor innovatieve aanbestedingen. Dit zou een gestructureerde aanpak bieden om nieuwe methoden te testen en te evalueren, waardoor een cultuur van continu leren en verbeteren wordt bevorderd.

Slotgedachte

Innovatief aanbesteden is geen luxe, maar een noodzaak in een tijd waarin de samenleving snel evolueert door technologische vooruitgang. Door samen te werken, risico’s te durven nemen en flexibeler te zijn in de aanbestedingspraktijken, kunnen overheden beter inspelen op de behoeften van burgers en de uitdagingen van de 21e eeuw. De bijeenkomst heeft een belangrijke stap gezet richting een meer innovatieve en succesvolle digitale overheid, maar het is slechts het begin van een spannende reis naar verdere vooruitgang.


Deel via:

Dirk van Roode

Public policy manager
Neem contact op met
Dirk van Roode

Het laatste nieuws

Handige ‘wie doet wat’ kabinet-Schoof

Met de komst van het nieuwe kabinet-Schoof hebben we een uitgebreid overzicht samengesteld van alle bewindspersonen die van invloed zijn op de digitale sector. Dit overzicht omvat zowel staatssecretarissen als ministers, en is bedoeld als een gids om u te helpen navigeren door het landschap van digitale beleidsvorming en regelgeving.
Politiek & wetgeving

Reminder! Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Bedrijven en instellingen investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers. VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld bedrijven en instellingen precies daarin steken.
Opleiding & arbeidsmarkt

NLdigital reageert op Nederlandse NIS2-implementatiewet

NLdigital heeft een reactie verstuurd op de consultatie van de Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de NIS2-richtlijn.
Cybersecurity

Gezamenlijk persbericht: Omgevingsdiensten en datacenters tekenen gezamenlijke aanpak voor energiebesparing servers

Het energiegebruik van servers in datacenters gaat omlaag. Op 27 juni, tijdens Nationale Energiedag, tekenen vertegenwoordigers uit de datacenterbranche voor...
Duurzaamheid

Europese verkiezingsprogramma’s: meer aandacht voor digitalisering

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity