Menselijke maat in ICT-systemen: overheid gaat eisen stellen

Binnen de Digitale Overheid wordt het thema Publieke Waarden steeds belangrijker. Dit blijkt ook uit de visies en werkagenda die het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft gepubliceerd.

Publieke waarden beschrijven wat we als samenleving waardevol vinden. De overheid versterkt en beschermt deze waarden, bijvoorbeeld door economische groei te stimuleren en te investeren in veiligheid en goede zorg. Kwaliteit, efficiëntie en de verbetering daarvan worden in innovatieprocessen vaak al automatisch meegenomen. Maar juist de overheid moet ook aandacht besteden aan zaken als keuzevrijheid, privacy en transparantie. Soms kunnen publieke waarden met elkaar botsen. Het is dan ook belangrijk om verschillende belangen te kennen, te wegen en te bespreken. Daarnaast zijn publieke waarden ook in beweging. Wat 20 jaar geleden acceptabel was, hoeft dat nu niet meer te zijn.

Veel van onze leden hebben niet scherp dat publieke waarden centraal moeten staan bij ontwerpprocessen van toepassingen. En daardoor al helemaal niet hoe dat te doen. De winst valt zowel aan de publieke als de private kant te behalen.

NLdigital wil als vertegenwoordiger van de digitale sector graag de dialoog voeren met de overheid over wat de publieke waarden zijn en hoe deze geborgd kunnen worden in de digitale overheid.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of jouw mening delen? Neem dan contact op met Dirk van Roode, public policy manager Digitale Overheid bij NLdigital.


Deel via:

Dirk van Roode

Public policy manager
Neem contact op met
Dirk van Roode

Het laatste nieuws

Handige ‘wie doet wat’ kabinet-Schoof

Met de komst van het nieuwe kabinet-Schoof hebben we een uitgebreid overzicht samengesteld van alle bewindspersonen die van invloed zijn op de digitale sector. Dit overzicht omvat zowel staatssecretarissen als ministers, en is bedoeld als een gids om u te helpen navigeren door het landschap van digitale beleidsvorming en regelgeving.
Politiek & wetgeving

Reminder! Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Bedrijven en instellingen investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers. VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld bedrijven en instellingen precies daarin steken.
Opleiding & arbeidsmarkt

NLdigital reageert op Nederlandse NIS2-implementatiewet

NLdigital heeft een reactie verstuurd op de consultatie van de Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de NIS2-richtlijn.
Cybersecurity

Gezamenlijk persbericht: Omgevingsdiensten en datacenters tekenen gezamenlijke aanpak voor energiebesparing servers

Het energiegebruik van servers in datacenters gaat omlaag. Op 27 juni, tijdens Nationale Energiedag, tekenen vertegenwoordigers uit de datacenterbranche voor...
Duurzaamheid

Europese verkiezingsprogramma’s: meer aandacht voor digitalisering

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity