Minister Dekker erkent zorgen data-uitwisseling buitenland, maar onderschat volle omvang probleem

Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft de uitwisseling van data met de VS en andere landen onder druk gezet. Vorige week vroegen we de Tweede Kamer om politieke aandacht voor deze situatie en waar mogelijk druk om snel tot een oplossing te komen. Die brief leidde tot vragen in de Tweede Kamer van VVD, CDA, D66 en SP, een reactie van premier Rutte en een brief van minister Dekker.

We zijn blij met de aandacht voor het probleem en met de uitvoerige reactie van minister Dekker op onze zorgen en suggesties. De minister deelt de zorgen over de gevolgen van Schrems II voor alle organisaties; klein, groot, privaat én publiek. Wat concrete oplossingen betreft: zowel minister Dekker als premier Rutte verwijzen naar de Europese Commissie en de gezamenlijke Europese toezichthouders (EDPB). De bal ligt duidelijk bij Europa. We hopen dat Nederland de vinger aan de pols blijft houden in Europa en zich proactief blijft opstellen.

Minister noemt onterecht Art. 49 Avg als oplossing

Een punt van aandacht in de reactie van minister is de verwijzing naar artikel 49 AVG als oplossingsrichting. Minister Dekker wekt mogelijk de indruk dat art. 49 AVG tijdelijk als een soort vangnet kan fungeren, maar dat is niet het geval. Artikel 49 AVG is in de praktijk geen structurele oplossing. Deze grondslag kan alleen gebruikt worden voor doorgiften die ‘incidenteel’ of ‘niet repetitief’ zijn. Het feit dat deze afwijkingen een last resort zijn (alleen te gebruiken wanneer er geen adequaatheidsbesluit of andere passende waarborgen van toepassing zijn) benadrukt het uitzonderlijke karakter van deze afwijkingen. Zie het kader hieronder voor een meer uitgebreide toelichting. Dit wekt bij ons de indruk dat de minister zich bewust is van de problemen maar de volle omvang ervan (wellicht) nog niet volledig inziet. Bedrijven – van alle sectoren en groottes – zitten klem totdat er een politieke oplossing wordt gevonden. We roepen de minister dan ook op om op dit dossier een voortrekkersrol op zich te nemen en de Europese Commissie en de European Data Protection Board actief te vragen dit dossier met grote urgentie te behandelen.

Bron: richtsnoeren Art. 49 (pdf, p. 3-5).


Deel via:

Het laatste nieuws

Handige ‘wie doet wat’ kabinet-Schoof

Met de komst van het nieuwe kabinet-Schoof hebben we een uitgebreid overzicht samengesteld van alle bewindspersonen die van invloed zijn op de digitale sector. Dit overzicht omvat zowel staatssecretarissen als ministers, en is bedoeld als een gids om u te helpen navigeren door het landschap van digitale beleidsvorming en regelgeving.
Politiek & wetgeving

Reminder! Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Bedrijven en instellingen investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers. VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld bedrijven en instellingen precies daarin steken.
Opleiding & arbeidsmarkt

NLdigital reageert op Nederlandse NIS2-implementatiewet

NLdigital heeft een reactie verstuurd op de consultatie van de Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de NIS2-richtlijn.
Cybersecurity

Gezamenlijk persbericht: Omgevingsdiensten en datacenters tekenen gezamenlijke aanpak voor energiebesparing servers

Het energiegebruik van servers in datacenters gaat omlaag. Op 27 juni, tijdens Nationale Energiedag, tekenen vertegenwoordigers uit de datacenterbranche voor...
Duurzaamheid

Europese verkiezingsprogramma’s: meer aandacht voor digitalisering

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity