Overheid toont eindelijk uitwerking cybersecuritywet NIS2: laat weten wat jij ervan vindt!

De deadline van implementatie op 17 oktober gaat Nederland niet meer halen, maar vandaag is het eindelijk zo ver: de conceptuitwerking van de NIS2-wet voor Nederland is gepubliceerd: de Cyberbeveiligingswet! Dit betekent dat we eindelijk duidelijkheid krijgen over wat de overheid precies voor ogen heeft met de wet die zij wil invoeren.

De komende zes weken staat in het teken van de consultatieperiode en kunnen wij als branche een reactie op de wet geven. Benieuwd naar welke bijdrage jij hieraan kunt leveren? Lees dan verder.

Verplichtingen voor aanzienlijk meer bedrijven

NIS2 staat voor de tweede versie van de Network & Information Security EU-richtlijn. Dit is een Europese richtlijn die in Nederlandse wetgeving moet worden uitgewerkt. En dat is dus de Cyberbeveiligingswet geworden.

Deze wet stelt veel nieuwe cybersecurity-eisen aan de bedrijfsvoering van middelgrote en grote bedrijven, en enkele deelsectoren of bedrijven die door de overheid aangewezen worden. Ten opzichte van de voorganger van deze wet, de Wet beveiliging van netwerk- en informatiesystemen (WBNI), zullen mogelijk 10.000 extra organisaties direct onder de verplichtingen vallen. Veel middelgrote en grote bedrijven uit de digitale sector zullen er direct mee te maken krijgen, en veel anderen zullen er indirect door hun klanten aan gehouden worden.

Wat gaat NLdigital met deze wet doen?

De komende weken gaan Jelmer Schreuder en Paula Hooyman namens NLdigital een analyse maken van deze Cyberbeveiligingswet. Hier worden veel van onze ledennetwerken bij betrokken, zoals de commissie Cybersecurity, de Juridische Commissie en de commissie Privacy. Op basis van deze analyse zullen wij een inbreng doen op de zogenaamde consultatie: een openbare uitvraag naar reacties op de wet. Deze analyse zullen we ook met jullie delen.

Tijdige voorbereiding en doe mee!

Als je direct of indirect onder deze wet valt, dan is het zeer belangrijk dat je op tijd begint met voorbereiden. Hiervoor kan je ons stappenplan gebruiken die we exclusief voor onze leden hebben gemaakt, deze wordt continu aangepast op de inhoud van de conceptwet.

[Update 3 juli: De consultatieperiode is voorbij, lees hier meer daarover]


Deel via:

Jelmer Schreuder

Public policy manager
Neem contact op met
Jelmer Schreuder

Het laatste nieuws

Reminder! Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Bedrijven en instellingen investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers. VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld bedrijven en instellingen precies daarin steken.
Cybersecurity

NLdigital reageert op Nederlandse NIS2-implementatiewet

NLdigital heeft een reactie verstuurd op de consultatie van de Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de NIS2-richtlijn.
Cybersecurity

Gezamenlijk persbericht: Omgevingsdiensten en datacenters tekenen gezamenlijke aanpak voor energiebesparing servers

Het energiegebruik van servers in datacenters gaat omlaag. Op 27 juni, tijdens Nationale Energiedag, tekenen vertegenwoordigers uit de datacenterbranche voor...
Cybersecurity

Europese verkiezingsprogramma’s: meer aandacht voor digitalisering

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity

Hoofdlijnenakkoord 2024: plussen en minnen voor de digitale sector

Het Hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB laat voor de ICT-sector een wisselend beeld zien. Enerzijds is er volop ambitie om Nederland een aantrekkelijk vestigingsland te laten blijven, anderzijds wordt er stevig gesnoeid in de middelen voor innovatie.
Cybersecurity