Digitaal Talent
Nederland kent een ongekend tekort aan ICT’ers. We werken binnen onze sector al jarenlang samen om dit tekort tegen te gaan. Maar om het tekort structureel op te lossen is er meer nodig. Bovendien gaat de impact van het tekort veel verder dan alleen onze sector. Uiteindelijk is het een maatschappelijk probleem.
Wat is er nodig?
Taskforce D&I: fundament voor een inclusieve digitale sector
Van 2020 tot 2024 werkte de Taskforce Diversiteit & Inclusie (D&I) aan een eerlijkere en inclusievere digitale sector. Dit initiatief van het ministerie van EZK en NLdigital bracht overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samen en leverde waardevolle inzichten op. Sinds 2025 zijn de resultaten geïntegreerd in het programma Digitaal Talent, waarin NLdigital en de Human Capital Agenda ICT (HCA-ICT) samenwerken aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt – met aandacht voor zowel diversiteit als skills-based hiring.
Interessante artikelen over Digitaal Talent

NLdigital Position Paper: Maak digitale toegankelijkheid de nieuwe standaard

NLdigital Position Paper: Loontransparantie als sleutel tot inclusie

Consultant Wouter geeft kinderen les over user experience

Zo is je bedrijf zichtbaar voor jong tech-talent
Bereid de toekomstige generatie voor op de digitale wereld
We willen dat alle kinderen in Nederland voldoende digitaal geletterd zijn om mee te komen in hun studerende, werkende en sociale leven. Dat is nu helaas nog onvoldoende het geval. Er is wel veel politieke steun voor het opnemen van digitale geletterdheid als basisvaardigheid, maar het loopt tot nu toe vast in de uitvoering. Daarom willen we dat het volgende kabinet hier nu écht eens werk van maakt:
- Zorg dat digitale geletterdheid zo snel mogelijk in het primair en voortgezet onderwijs wordt geborgd en uitgerold
- Maak digitale geletterdheid officieel onderdeel van de lerarenopleiding
- Zorg dat elke leerling gelijke toegang heeft tot een laptop of tablet, door apparaten op te nemen in de Wet Gratis Schoolboeken
- Stel geld beschikbaar voor een overheidscampagne om kinderen te enthousiasmeren voor een studie en carrière in de ICT.

Werf snel loyale ICT-talenten via om- of bijscholing!
Onze NLdigital-overzichtspagina over ICT-arbeidsmarktinitiatieven biedt onze leden een exclusief praktisch overzicht van initiatieven voor het aantrekken en opleiden van ICT-talent. Kies voor omscholing van hbo’ers of bijscholing van mbo-talent en vind zo snel goede en loyale medewerkers. Dit is vaak voordeliger dan het werven van talent via intermediairs. Ontdek via ons overzicht hoe je nieuwe IT-professionals kunt werven en je organisatie kunt laten groeien.
Meer ICT’ers: grotere instroom en skills-based aannemen
Met de huidige instroom van nieuwe ICT’ers op de arbeidsmarkt zullen de tekorten de komende jaren alleen nog maar toenemen. Op langere termijn moeten we dus stimuleren dat meer mensen kiezen voor een IT-opleiding. Op korte termijn zien we de oplossing in het beter benutten van bestaand talent. We moeten mensen selecteren op basis van hun vaardigheden en niet puur op initiële diploma’s. Dat maakt grootschalige om- en bijscholing van IT-talent mogelijk. We noemen dit skills-based aannemen.
- De overheid moet geld beschikbaar stellen voor een campagne om kinderen te enthousiasmeren voor een carrière in de IT
- De overheid moet middelen beschikbaar stellen voor het landelijk opschalen van innovatieve opleiders als Codam en Make IT Work
- De overheid moet een Leven Lang Leren en skills-gericht aannemen stimuleren. Bijvoorbeeld door de invoer van een skillspaspoort
- Bedrijven moeten meer openstaan voor skills-based aannemen. De Rijksoverheid moet het goede voorbeeld geven door bij eigen vacatures strenge opleidingseisen los te laten

Voor en door leden: onze netwerken rond Opleiding & Arbeidsmarkt

Werkgroep Edtech

HR-Commissie
